moneyexpert.gr

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Ανοιγμα «ψαλίδας» επιτοκίων καταθέσεων και δανείων

Αυξομειώσεις στα επιτόκια των δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και μειώσεις στα επιτόκια των καταθέσεων καταγράφηκαν τον περασμένο Αύγουστο, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα την οριακή διεύρυνση της «ψαλίδας» μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα επιτόκια των χορηγήσεων, σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων.

Το μέσο επιτόκιο στην κατηγορία των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος διατηρήθηκε στο 3,27%, όσο ήταν και τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο και έναντι 4,92% το Δεκέμβριο του 2008.
Το επιτόκιο στην κατηγορία των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό για πάνω από 1 και μέχρι και 5 έτη, παρουσίασε οριακή άνοδο κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,65%, από 4,61% τον Ιούλιο και έναντι 5,53% τον περασμένο Δεκέμβριο.
Το μέσο επιτόκιο των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών σημείωσε πτώση κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,15%, από 4,18% τον Ιούλιο και 4,87% το Δεκέμβριο του 2008.

Όσον αφορά στα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (μέσω πιστωτικών καρτών, ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις) τα μέσο επιτόκιο σημείωσε πτώση κατά 11 μονάδες βάσης, και διαμορφώθηκε στο 14,33%, από 14,44% τον Ιούλιο και 14,83% τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στον τομέα των δανείων, από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι μικρή πτώση παρατηρήθηκε στο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, το οποίο διαμορφώθηκε στο 5,83% από 5,87% το προηγούμενο μήνα και από 7,13% τον περασμένο Δεκέμβριο.
Αντίθετα, άνοδο κατά 8 μονάδες βάσης σημείωσε το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι και 1 έτος, και για μικρά σχετικώς ποσά, μέχρι και 1 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στο 4,41%, από 4,33% το Ιούλιο και 6,18% τον Δεκέμβριο του 2008.
Στην κατηγορία των νέων επιχειρηματικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι και 1 έτος και για μεγάλα σχετικώς ποσά, άνω του 1 εκατ. ευρώ, το μέσο επιτόκιο σημείωσε μείωση κατά 22 μονάδες βάσης στο 3,22%, από 3,44% το Ιούλιο και 5,07% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μείωση στις καταθέσεις

Τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις σημείωσαν μικρή μείωση τον Αύγουστο και διαμορφώθηκαν στο 0,50% και 0,40% αντίστοιχα.
Στην κατηγορία των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρατηρήθηκε μείωση του μέσου επιτοκίου κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,24%, από 2,34% τον Ιούλιο και έναντι 5,36% που ήταν το μέσο επιτόκιο που προσέφεραν οι τράπεζες το περασμένο Δεκέμβριο, όταν ήταν έντονα τα προβλήματα ρευστότητας.
Παράλληλα πτώση 8 μονάδες βάσης σημείωσε και το μέσο επιτόκιο των νέων συμφωνιών επαναγοράς (repos), που διαμορφώθηκε στο 0,28%, από 0,36% τον Ιούλιο και από 2,52% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Από το δελτίο τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου